ГР № 10-18
Тема: Організація
праці на виробництві
Тема уроку: Зміст і
значення раціональної організації праці
Раціональною вважається така організація праці, яка, ґрунтуючись на
досягненнях науки і техніки, дозволяє поєднати техніку і людей у єдиному
виробничому процесі і за найменших витрат матеріальних і трудових ресурсів
одержати найкращі результати, домагаючись при цьому підвищення продуктивності
праці та збереження здоров'я.
Раціональна організація праці передбачає науково обгрунтовані зміни на
основі досягнень науки, техніки і передового досвіду, накопиченого в даній
галузі виробництва та інших галузях народного господарства, і повинна сприяти
підвищенню якості продукції, культури обслуговування, ефективності виробництва
і рентабельності підприємства.
Як і в інших
галузях економіки, раціональна організація праці в ресторанному господарстві
повинна вирішити три основних завдання: економічне, психофізіологічне і
соціальне.
Вирішення економічного завдання передбачає найбільш повне використання
техніки, матеріалів, сировини, забезпечує підвищення ефективності виробництва і
праці.
У ресторанному бізнесі при вирішенні економічних завдань особливого
значення набувають технічне оснащення підприємств, комплексна механізація
технологічних процесів, скорочення втрат робочого часу, більш раціональне
використання робочої сили з урахуванням кваліфікації і повноти завантаження
працівників, застосування прогресивних форм обслуговування.
Вирішення психофізіологічних завдань передбачає створення на підприємстві
найбільш сприятливих умов праці, що сприяють збереженню здоров'я працівників,
зниженню стомлюваності і підвищенню працездатності.
Вирішення соціального завдання забезпечує всебічний розвиток людини, сприяє
перетворенню праці в життєву необхідність, виховує у працівника
відповідальність за результати своєї праці.
Ці завдання пов'язані між собою і повинні вирішуватися в комплексі. Без вирішення психофізіологічних і соціальних завдань
не будуть вирішені економічно.
Завдання
і зміст раціональної організації визначають такі основні напрями:- розробка і впровадження раціональних форм поділу і кооперації праці;
- удосконалення організації й обслуговування робочих місць;
- впровадження передових прийомів і методів праці;
- поліпшення умов праці;
- підготовка і підвищення кваліфікації кадрів;
- раціоналізація режимів праці і відпочинку;
- зміцнення дисципліни праці;
- удосконалення нормування праці.
Термін "організація" має декілька значень
Перше значення - це внутрішня
впорядкованість, узгодженість взаємодії відносно окремих частин цілого. В цьому
розумінні організація праці на підприємстві — це система виробничих
взаємозв'язків працівників із засобами виробництва та між собою, що утворює
певний порядок здійснення трудового процесу. Суттєвою ознакою організації праці
є порядок трудового процесу на відміну від безпорядку як ознаки відсутності
організації праці.
Друге значення терміну
"організація" — це сукупність процесів чи дій, що призводять до
утворення і вдосконалення зв'язків між частинами цілого. Логічніше було б
вживати в цьому розумінні слово "організовування", але воно не
поширене в українській мові. Тобто це дія, функція управління. В цьому значенні
організація праці на підприємстві — це сукупність процесів і дій по встановленню
чи вдосконаленню порядку здійснення трудового процесу і пов'язаних з ним
взаємозв'язків працівників між собою та із засобами виробництва.
Ще одне
значення терміна "організація" - це об'єднання людей, що разом
реалізують певну програму або мету і діють на основі встановлених правил та
процедур В цьому значенні в економічній літературі це слово найчастіше
вживається як синонім слів "господарюючий суб'єкт",
"підприємство" з відтінком невиробничої сфери діяльності такого
підприємства. Беручи до уваги, що в цій главі нам доведеться називати терміном
"організація праці" два вище охарактеризованих поняття, господарюючи
суб'єкти і виробничої, і невиробничої сфери діяльності ми будемо називати
підприємствами, щоб уникнути плутанини. Однак студенти повинні знати, що
матеріали цієї і наступної глав однаковою мірою стосуються підприємств і
виробничої, і невиробничої сфери.
Отже,
організація праці повинна розглядатися з двох боків: по-перше, як стан системи,
що складається з конкретних взаємопов'язаних елементів і відповідає цілям
виробництва; по-друге, як систематична діяльність людей по впровадженню
нововведень у існуючу організацію праці для приведення її у відповідність з
досягнутим рівнем розвитку науки, техніки і технології.
Праця людей в процесі виробництва організується
під впливом розвитку продуктивних сил і виробничих відносин. Тому організація
праці завжди мас дві сторони: природно-технічну і соціально-економічну. Ці
сторони тісно пов'язані між собою, постійно взаємодіють і визначають зміст
організації праці.
Домашнє завдання: підготувати реферат на тему. «Методичні
підходи до аналізу якості організації праці»
Немає коментарів:
Дописати коментар